Urmărește-mi activitatea și contactează-mă pe pagina de facebook sau pe canalul meu de youtube.

Candidez ca independent pentru Consiliul Local Rădăuți. Muncesc pentru transparentizarea activității adminstrației și consiliului local, pentru o viziune de dezvoltare pe termen lung a infrastructurii, a spațiilor verzi, pentru dezvoltarea orașului Rădăuți ca un centru turistic important în Bucovina, și pentru investiții în cultură și sport.

Cred că ideile bune devin domeniu public, așa că m-aș bucura ca propunerile făcute de mine să fie adoptate de toată lumea. E important de înțeles că dacă e să avansăm, trebuie ca după alegeri să încetăm cu politica, și să facem doar administrație.

Idei

Strategie pe termen lung

Centru turistic

Spații verzi

Piste de bicicliști

Platforme subterane pentru colectarea deșeurilor

Viziune

Transparentizare

Cred că e important ca rădăuțenii să fie informați în legătură cu progresul proiectelor în desfășurare, și ca site-ul primăriei să reprezite o sursă completă de informare în legătură cu documente și termene.

Infrastructură

Avem nevoie de o schimbare completă de abordare a modului de dezvoltare a orașului Rădăuți. În loc de reparații doar când apar probleme, propun o strategie în trei etape: pe termen scurt (1 an), mediu (4 ani) și lung (10 ani) care să cuprindă:

Spații verzi

Calitatea vieții într-un oraș depinde și de calitatea spațiilor verzi. Crearea și întreținerea spațiilor verzi și plantarea de arbori sporește calitatea vieții și încurajează să ne bucurăm de oraș la pas. Propun:

Rădăuți, centru turistic important în Bucovina

O viziune pe termen lung trebuie să aibă în vedere un plan care readuce Rădăuți pe harta turistică ca un punct de reper important în inima Bucovinei. Aceasta trebuie să includă:

Investiții în cultură și sport

E nevoie de o implicare mai activă a adminstrației în dezvoltarea vieții culturale locale, și de invesiții în sport.

Susținerea organizațiilor locale cu profil cultural.
Stabilirea de parteneriate cu alte orașe pentru a activa Casa de Cultură.
Susțin crearea unei zone de agrement cu bazin de înot.
Susținerea evenimentelor sportive de toate tipurile, de la maratoane până la și sporturi în echipă.

Realizări

Detalii

Transparentizare

Cred că Rădăuți are nevoie de o îmbunătățire a relației dintre rădauțeni și administrație. De aceea, propun simplificarea procedurilor de interacțiune între administrație și rădăuțeni și informatizarea sistemului administrativ.

Toate documentele necesare rădăuțenilor trebuie să fie afișate pe site-ul oficial al primăriei într-o formă ușor accesibilă. La fel trebuie să se întâmple și cu termenele proiectelor în derulare. Site-ul oficial al primăriei trebuie să devină o sursă completă de informare a rădăuțenilor.

Un prim pas spre transparentizare a fost făcut prin faptul că în perioada cât am fost consilier local am propus și a fost adoptat un proiect în urma căruia toate contractele de achiziție sunt afișate pe site, dar e nevoie de un plan care să facă acest lucru pentru toate informațiile de interes public.

Dezvoltare pe termen lung

Avem nevoie de o schimbare completă de abordare a modului de dezvoltare a orașului. În loc de reparații doar când apar probleme, propun o strategie în trei etape: pe termen scurt (1 an), mediu (4 ani) și lung (10 ani) care să includă infrastuctura, parcuri și spații verzi, și dezvoltarea orașului ca un centru turistic zonal.

Spații verzi

Când vorbim despre spații verzi, cred că e nevoie de reînființarea unui departament de întrețienere a spațiilor verzi. Trebuie să avem o dezbatere pentru a determina dacă acesta funcționează în cadrul primăriei sau înafara ei, dar înainte de asta trebuie să ințelegem că avem nevoie de acest departament.

Cred că trebuie să contractăm sau să angajăm un peisagist care să aibă o perspectivă profesionistă, de ansamblu asupra întreținerii spatiilor verzi.

Calitatea vieții într-un oraș depinde într-o mare măsură și de calitatea spațiilor verzi. De aceea îmi doresc ca în următorul mandat să introduc proiecte care să extindă spațiile verzi. De asemenea, toate proiectele de infrastuctură trebuie să includă plantarea de arbori. În nici un caz nu voi permite reducerea spațiilor verzi în favoarea altor constructii.

Infrastuctură

Momentan, orașul nostru arată ca după război. 40% dintre străzi sunt neasfaltate iar celelalte străzi, sunt pline gropi. E nevoie să incepem reabilitările cât mai repede.

Reparațiile de infrastructură ne costă sume erorme iar sumele acestea includ doar reabilitarea. De aceea, avem nevoie accesarea de fonduri europene. Astfel, ne putem formula o strategie de dezvoltare a infrastucturii pe termen lung. Pentru a accesa fonduri europene, primul pas este crearea unui plan de mobilitate urbană.

Acest plan de mobilitate urbană cuprinde infrastructura, analiza traficului, locuri de paracare, parcări rezidențiale, o analiză a nevoii de transport în comun, zone pietonale, piste de biciciști. Aș vrea să mă opresc un pic la pistele de biciciști. Cred că pistele trebuie concepute ca circuite complete, și cred că trebuie să aibă în vedere trecerile de nivel între trotuare, să includă marcaje, semnalizarea rutieră. Aici aș vrea să evităm situații jenante care au loc în alte orașe unde pistele se întrerup brusc, sau se opresc în stâlpi sau în copaci. Deci e nevoie de acest plan de mobilitate urbană pentru a accesa fonduri europene care ne vor permite să avem o dezvoltare continuă a infrastructurii pe termen lung, și ne vor elibera bugetul local pentru alte proiecte.

Accesarea de fonduri europene ne vor permite să îmbunătățim sistemul de iluminat public. Îmi doresc ca orașul Rădăuți să devină primul oraș din județul Suceava care să aibă iluminat stradal integral cu LED-uri. În orașul Blaj din județul Alba unde s-a făcut schimbarea anul trecut, se estimează o factură mai mică la iluminatul public cu până la 70%. Pentru ei, într-un an asta înseamnă o economie de 180 000 euro. Pentru a face asta în Rădăuți, primul pas este achiziția rețelei de iluminat public de la EON. Trecerea iluminatului public pe LED-uri este un proiect care ne va economisi sume importante de bani, și de acceea e nevoie să ne mișcăm în direcția asta cât mai repede. Proiectul acesta se poate realiza accesând fonduri europene, de aceea vreau să reiterez importanța formulării unei strategii pe teremen lung. Pe de o parte această strategie e impusa de Uniunea Europeană, iar pe de altă parte ne ajută pe noi să avem o viziunea de viitor.

Un alt proiect care schimbă aspectul orașului este introducerea cablurilor sub pământ. E nevoie să cuprindem introducerea cablurilor în proiectele viitoare de modernizare a străzilor.

Avem nevoie de o viziune a unui oraș construit pentru locuitorii săi. Un astfel de oraș ne încurajează să ne bucurăm de el în aer liber. De aceea trebuie să tratăm cu importanță proiecte care investesc în piste de bicicliști, parcuri și zone pietonale sau în locuri de joacă pentru copii.

Rădăuți, centru turistic în Bucovina

Când vorbesc despre o viziune pe termen lung, vreau să spun că trebuie să avem în vedere un plan care readuce Rădăuți pe harta turistică ca un punct de reper important în inima Bucovinei. Avem un potențial turistic extraordinar, și sunt surprins să văd că nu există nimeni care să aibă un plan termen lung care să îl pună în valoare.

În primul rând, aș vrea să vorbesc despre centrul istoric al orașului. Aleea pietonală care a fost făcută acolo pare o improvizație fără ochi arhitectural, nefăcând parte din nici un proiect unitar. În plus execuția acestui proiect prost conceput a fost și prost realizată.

Un proiect bine gândit are în vedere Centrul Istoric ca o zonă unitară care include clădiri cum ar fi Patrulaterul, toate clădirile din Piața Unirii, și de pe strada Ștefan cel Mare. Aceste clădiri, chiar dacă sunt în proprietate privată, trebuie să fie reabilitate unitar sub supravegherea administrației locale, după un plan arhitectural făcut de specialiști. Avem nevoie și de participarea universităților de arhitectură la licitații. Acest plan trebuie să aibă în vedere crearea de zone pietonale generoase, cu bănci și, extrem de important, plantare de arbori.

Înafară de centrul istoric, mai avem o multitudine de obiective turistice care trebuie puse în valoare:

 • Mănăstirea Bogdana este prima construcție religioasă din piatră din Moldova.
 • Templul evreiesc, construit în 1830, este o construcție în stil maur cu o istorie bogată.
 • Catedrala Ortodoxă o construcție în stil neobizantin, a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava în anul 2004.
 • Muzeul etnografic este cel mai vechi muzeu etnografic din Moldova.
 • Grădina Zoologică este singura din zonă și are nevoie de fonduri pentru reabilitări și modernizări.
 • Herghelia Rădăuți este un punct de reper important în oraș. Este nevoie de un parteneriat serios cu administrația pentru a o transforma într-un obiectiv turistic activ cu evenimente și concursuri anuale.
 • Alte puncte de reper importante în oraș sunt Casa de Cultură, fostă casă a învățătorului, Colegiul Eudoxiu Hurmuzachi, galeria de artă, Clădirea Primăriei, Clădirea BCR.

Toate aceste repere fac parte din spiritul orașului Rădăuți și le putem pune în valoare potențialul turistic prin cuprindera lor într-un plan de dezvoltare și prin construirea unui Punct de informare turistică. Am susținut în legislaturile din care am făcut parte construirea acestui Punct de informare turistică, independent și vizibil, care să conțină informații în primul rând despre aceste repere istorice din Rădăuți și apoi despre toată zona Bucovinei cu mănăstiri, pensiuni, restaurante și hoteluri.

Vreau să transformăm orașul Rădăuți în centrul turistic al Bucovinei. Pentru aceasta avem nevoie de o strategie de termen lung care să ia în considerare toate reperele istorice din oraș și promovarea lor prin crearea unui Punct de informare turistică.

Salubrizare

Pentru a avea un oraș curat este obligatoriu să investim în platforme subterane de colectare a deșeurilor. Astfel eliminăm mizeria și focarele de infecție din zona așa ziselor ghene de gunoi. Este păcat că nu s-a facut acest lucru pana acum, mai ales acolo unde aceste platforme sunt în apropierea locurilor de joacă pentru copii. Investiția poate fi facută cu fonduri europene. Soluția a fost implementată deja în Deva și în alte locuri cu succes.

Distribuția pe orizontală a energiei termice, apei calde și reci la blocuri

Acest sistem a fost deja testat la Suceava și toată lumea este foarte mulțumită.

Contorizarea corectă pentru energia termică, apa caldă și rece este o problemă foarte dureroasă pentru toți locuitorii de la bloc.

Problema este că acum contorizarea se face la nivel de scară, și apoi se face împărțirea pe fiecare apartament după metode care duc tot timpul la costuri mari pentru locuitori. Aceste metode nemultumitoare duc chiar la debranșare de la căldură și la montări de centrale proprii.

În plus de asta, locuitorii trebuie să plătească intermediari (Elsaco și asociația de locatari) care fac împărțirea consumurilor la caldură, apă calda și rece după metode misterioase.

Cel mai cinstit este să avem contorul montat la ușa apartamentul (așa cum e pentru gaz). Astfel, am putea avea un contor de energie termică, un debitmetru de apă caldă, și unul de apă rece. Pentru a plăti exact cât consumăm, trebuie să obligăm furnizorii (ACET și SC SERVICII COMUNALE) să aducă pe scară țevile de furnizare căldură, apă caldă și rece izolate și fără pierderi.

Sistemul de distribuţie orizontală are consecinţe benefice privind atât posibilitatea reglajului individual (fie din robinetele termostatate din interior, fie din robinetele de sectorizare exterioare - lucru care este neindicat), cât şi facturarea exactă a consumului înregistrat. Printre alte avantaje se mai pot aminti:

 1. Asigurarea în permanenţă a apei calde de consum la nivelul apartamentului;
 2. Eliminarea evacuării apei calde ca apă rece;
 3. Sistemul va fi flexibilizat de vreme ce fiecare abonat îşi va putea regla consumul după posibilităţile de plată. Abonaţii rău-platnici vor putea fi debranşaţi individual, fără să mai sufere şi vecinii lor;
 4. Posibilitatea reconectării apartamentelor deconectate prevăzute cu/fără altă sursă de căldură individuală;
 5. Pierderile de agent termic în subsolul blocurilor sunt complet eliminate;
 6. Pentru schimbarea distribuţiei şi contorizarea individuală se pot aplica tehnologii ce constau în folosirea unor materiale uşoare, rezistente în timp şi mai ieftine, neafectate de coroziune sau depuneri interioare şi care oferă rapiditate la montaj şi uşurinţă în asamblare (exemplu: ţevi şi fitinguri din polipropilenă);
 7. Costurile de întreţinere a reţelei de distribuţie de la subsol se elimină;
 8. Se poate da o altă întrebuinţare subsolului;
 9. Țeava rezultată din dezafectarea instalaţiei comune de încălzire poate fi valorificată de locatari;
 10. Creşterea galopantă a preţului gazului metan la consumatorii casnici poate fi considerată un alt avantaj al celor branşaţi la SACET faţă de cei ce au implementat sistemul de încălzire individual cu centrală termică pe gaze;
 11. Fiecare consumator este independent faţă de vecini, inclusiv față de cei restanţieri;
 12. Poluarea mediului ambiant este ca şi inexistentă;
 13. Se renunță la repartitoare și la costurile aferente;
 14. Contractul este efectiv între furnizor și beneficiar.

Acest sistem se practică deja la Pitești ca o soluție tehnică de viitor. Haideți să fim și noi înaintea vremurilor.